Fen ve doğa çalışmaları çocukların, ilgi alanlarını genişletmesi, onlara, daha etkili düşünme yollarını öğretmesi, problem çözme yeteneklerini geliştirmesi açısından önemlidir. Çocuklara kendi gözlem ve deneyimleri ile araştırma ve keşfetme imkânı sağlayan özel bir atölyedir. Bu atölyede, çocukta yaradılıştan gelen merak duygusu ve keşfetme dürtüsü, projeler ve deneylerle desteklenir ve geliştirilir.

Bitki ve hayvan grupları üzerine kurulan özel eğitimler sayesinde, çocukta doğaya karşı sevgi, sorumluluk alma, takdir etme, takdir edilme, koruma, devamlılığını getirme gibi çocuğu başarıya ve sağlıklı bir birey olmaya yönlendirecek duygular desteklenir ve geliştirilir.

İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, vücudumuz, sağlığımız, besinler, hava ve hava olayları, su ve diğer sıvılar, toprak, kayalar, basit yeryüzü şekilleri, yer çekimi, uzay, madde, ışık, ses, kuvvet-hareket-enerji, ısı-sıcaklık, batma-yüzme, basit makineler (tekerlek, vidalar, kaldıraç gibi), canlı ve cansız varlıklar, keşifler, enerji, mevsimler, doğa olayları, dünyamız, dünyamızın ötesi gibi konuların işleneceği bu atölyede çocuklar, ilgileri ve yetenekleri bakımından birbirlerinden farklılık göstereceklerdir. Çocukların kendi deneyimlerini kullanmaları, bilgi toplamak için en çok tercih ettikleri yöntemdir. Bu nedenle öğretmenlerimiz, atölyelerdeki çalışmalarda, çocukların aktif, öğretmenin ise edilgen ve rehber konumunda, iyi bir gözlemci olarak, çocukların hepsine çeşitli durumlarla ilgili deneme, tahmin etme, yanılma, gözlem yapma, soru sorma, problem çözme, araştırma ve inceleme fırsatları sunar. Çocuklara kalıp bilgi vermek yerine zengin bir ortam hazırlanır. Öğretmen, uygulamalar esnasında çocuklarla iletişim içinde olmak ve her çocuğun etkinliğe aktif olarak katılmasını sağlamakla görevlidir.